Posted on Leave a comment

Дизайн на холна маса – от 1750г. до днес

модерна холна маса

Холната маса е акцента – мястото, което закотвя стаята. Поради тази причина ни харесва холната маса да е проста – без излишни жестове.
По размер, тя е сред “малките” елементи в хола. Дори да е заобиколена от по-високи мебели като дивана, фотьойлите и странични маси, “ниският обект” холна маса заема централната част на групата за сядане, и може много добре да бъде централният акцент в едно помещение – маса за разговори, чай, кафе, цветя, албуми, игри, телевизия.
Срещу силната конкуренция на камината, голямата наследствена картина и изгледа навън, холната маса служи за пренасочване на вниманието към центъра на всекидневната.

Идеята за холна маса

Идеята за маса, използвана за сервиране и поставяне на чаши при пиене на топли напитки предхожда масата за кафе в Европа. Във Великобритания през 1750 г. пиенето на чай е на мода и има нарастващо търсене на маси за чай. Имало е високи маси тип триножник с кръгли плотове, които са по-високи от днешните холни маси. Други форми на маси, използвани по това време, които могат да се поставят близо до диван, се наричат маси за повод, крайни маси и централни маси. Софата с високи облегалки от втората половина на 17-ти век и началото на 18-ти век, постепенно се заменя с ниски дивани около 1780 г. и тази мека мебел понякога се използват заедно с маси за диван. Масите за диван са проектирани да стоят зад дивана с нисък гръб. Изпозвали са се за поставяне на свещ, книга, чаша чай или кафе. Тези маси до известна степен могат да се разглеждат като предшественици на съвременната холна маса.

Първите дървени маси във Великобритания, специално проектирани и наречени холни маси, са направени през късната викторианска епоха. Има маса, проектирана от Е. У. Гудуин през 1868 г. и произвеждана в големи количества от Уилям Уат, която е посочена като холна маса в “Викторианска мебел” на Р.В Симондс и ББ Уинери и също в книгата “Лайфстайл книгата на английските мебели” от Едуард Т. Джой. Това е първият пример за холна маса, направена в Европа. Това, което е забележително за тази маса е, че не е ниска маса – височината е 69 см.

маса Гудуин

Влиянието на Е. У. Гудуин може да се види в мебелите на Движението “Изкуства и Занаяти”, няколко книги за мебели цитират примери за холни маси, направени от привържениците му, но не са дадени конкретни примери. Тъй като мебелите на “Изкуства и Занаяти” обикновено акцентират на вертикалните компоненти, е слабо вероятно да проектират дълга и ниска холна маса, така че е вероятно този дизайн на холни маси е от по-късен етап. Например има ниски Ар Нуво холни маси. Тази идея може да е била въведена от Османската империя, базирана на масите, използвани в чаени градини, но е важно да се отбележи, че страни като Индия и Япония също имат традицията да се хранят на ниски маси. Японските влияния върху дизайна на мебелите Европа са отразени в англо-японския стил, който беше изключително популярен през 1870-те и 1880-те години, така че Япония е много по-вероятно да бъде източникът на идеята за дългата ниска маса.

Изглежда, че няма известни примери за холни маси, направени преди средата на 19-ти век. Влечението на производителите на мебели към възраждане, от викториански времена насам, смущава хронологията с примери за холни маси в стилове, които бихме предположили, че са правени по-рано. При търсене в антикварни онлайн магазини се откриват множество примери за холни маси в стил Луи XVI, но не и за автентични холни маси от тези периоди.
Друг важен фактор е, че през 20-ти век, когато холните маси стават все по-популярни, се прибягва до скъсяване краката на масите, дори на антични маси, за да се направи холна маса. Това би могло да създаде грешна идея, че холната маса / маса за кафе се е появила в по-ранен период – когато е била направена масата.
Документи от 17-ти и 18-ти век не дават никаква информация за холни маси. Търсенето на дневника на Самуел Пепи (1633-1703), например, разкрива стотици препратки към кафенета и различни видове маси, но без да се споменава маси за кафе или холни маси. Нито може да се намери пример за холна маса в книгите за модели с шаблони на Томас Шератон или Джордж Хеппълуит.

Пръвата маса за кафе

Първата маса за кафе

Има интересна картина, нарисувана през 1760 г. от Мария Антоанета (1775-1793), в която сестра й Мари Тереза сервира кафе на съпруга си пред огъня. Интересното е, че макар да сервира кафе, масата е висока, с триножник, от типа известен като маса за чай.
Джоузеф Арънсон определя холна маса през 1938 г. като “ниска широка маса, която се използва пред диван”. Той добавя: “Няма исторически прецедент”, което отново подсказва, че холните маси / масите за кафе са късно развитие в историята на мебелите.

Развитие на дизайна на холна маса

Еволюцията на дизайна на холна маса / маса за кафе от края на 19 век и през 20-и век е повлияна от следните фактори:

  • Новите мебели стават все по-достъпни за населението на Европа и САЩ поради масовото производство.
  • Напредъкът в индустриалната технология създава нови възможности за проектиране за използване на съществуващи материали като стъкло за холни маси и се разработват нови материали и технологии, които биха могли да се използват при производството на холни маси, като неръждаема стомана, пластмаса и плексиглас.
  • Архитекти, интериорни дизайнери и скулптори от различни дизайнерски движения се включиха в дизайна на мебелите за масова продукция. С напредването на века те все повече стимулират развитието на модерен стил и се противопоставят на възрожденските стилове от 19-ти век, все още разпространени сред производителите на мебели и широката общественост.

Дизайн движения и тяхното влияние върху дизайна на холни маси

По време на викторианската епоха в резултат на Индустриалната революция производството на дървени мебели постепенно се индустриализира с помощта на дървообработващи машини и по-рядко се извършва на ръка от квалифицирани занаятчии.
Това масово производство помага на мебелите да стават все по-евтини и по-достъпни за по-голям брой хора. Въпреки това, липсва убедителен дизайн, съответстващ на новата ера на машините. Повечето викториански мебели от това време са силно украсени с орнаменти и дизайнерското им вдъхновение разчита на възражденски стилове от предишни векове.

Движение “Изкуства и занаяти”

холна маса Изкуства и Занаяти

Движението “Изкуства и занаяти”, на което Уилям Морис е може би най-известният привърженик, се основава на трудовете на Джон Ръскин и се появява като реакция на масовото производство. Целта му е да възстанови ролята на занаятчията и да създаде стил, подходящ за 19-ти век. Въпреки че има разногласие по отношение на това дали машините трябва да бъдат напълно изключени от производствения процес, повечето мебели на “Изкуства и занаяти” са проектирани и изработени индивидуално, въпреки че е възможно машините да са били използвани за някои от по-рутинните задачи като изравняване на изрязания дървен материал. В няколко книги за мебели се казва, че има известни примери за холни маси на “Изкуства и Занаяти”, но не са дадени подробности.

Ар Нуво (Art Nouveau)

холна маса Ар Нуво

Ар Нуво израсна от движението “Изкуства и занаяти” и сподели някои от целите, но без антипатията към производствения процес и машината. От движението се появиха различни индивидуални стилове, един от най-удивителните в областта на дизайна на мебелите, този на архитекта и дизайнера Чарлз Рени Макинтош. Британските холни маси и мебели, разработени от това движение, избягват бъбривата украса на викторианския период, както и използването на стилове на възрожденски дух и имат чисти прости линии, често със силен акцент върху вертикалните компоненти и декорация, основаващи се на естествени форми. Френските мебели имат по-заоблени линии и са по-сложни. Движението приключва по време на Първата световна война и след войната преминава в

Ар Деко (Art Deco)

холна маса Ар Деко

Ар Деко се вдъхновява от контрастни източници като примитивно изкуство и модерни самолети. Неговите последователи се дистанцират от романтизма на Ар Нуво и се виждат като представители на машинната епоха. Използват геометрични и прави линии вместо органични криви. Както и в Ар Нуво, някои архитекти и интериорни дизайнери се включват и в дизайна на мебели. Ар Деко продължи като движение до избухването на Втората световна война. Един от новите материали през 30-те години в САЩ, който не достига Европа до 1947 г. е декоративния ламинат Formica. Ар Деко дизайнерите го използват за плотове на холни маси. Също така има много холни маси от стъкло или стъкло и метал.

Баухаус в Германия

През 1919 г. германският архитект Уолтър Гропиус поема Училището по изкуствата и занаятите във Ваймар от белгийския архитект и мебелен дизайнер Анри Ван де Велде (един от основателите на Ар Ново), както и Академията за изящни изкуства във Ваймар и ги обединява за да формира Баухаус. Баухаус се стреми да създаде ново поколение архитекти, дизайнери, художници и занаятчии, които проектират специално за масовия пазар и се опитват да постигнат стил за “машинната ера”, който отхвърля идеята за приложна повърхностна декорация и разчита на чистотата на формата. Архитектът Мис ван дер Рое поема ролята на директор на Баухаус през 30-те години на миналия век. През 1929 г. той проектира стъклена холна маса със хромирана основа. Мотото му е “по-малко е повече”, което олицетворява философията на модернисткото движение. Баухаус е бил затворен под натиск от страна на нацистите през 1933 г., въпреки че впоследствие отново се отворя в САЩ за кратък период от време.

Холна маса на Исаму Ногучи

холна маса на Исаму Ногучи

В САЩ (отчасти поради липсата на исторически наслагвания и други причини, свързани с двете световни войни), прогресът на модерния дизайн и приемането му от обществеността бяха по-напреднали, отколкото в Европа. Холната маса със стъклен плот върху две скулптурни форми, е проектирана в САЩ от скулптора Исаму Ногучи през 1944 г. Във Великобритания между войните, въпреки съществуването на тези съвременни дизайни и материали, масово произведените холни маси и други мебели все още се произвеждат предимно в дърво и в прекалено орнаментирани стилове.

Влияния върху дизайна на холни маси след Втората световна война

По време на Втората световна война недостигът на дървен материал води до назначаване на комисия от дизайнери, за да определи прости стандартни проекти за масово производство на т.нар. комунални мебели. Това довежда до по-чисти, по-прости, функционални мебели за масово производство. Полезните мебели не стават популярни сред широката общественост, а са свързани със строгите икономии на военните години. Големите производители на мебели, загрижени за това, което се продава най-много, се връщат към прилагането на машинно приложно орнаментиране. Въпреки това през края на 40-те и началото на 50-те години обществените нагласи започват да се променят, спомените за военните години и разпределението започват да отстъпват, новопостроените жилища в по-голямата си част имат по-големи прозорци и стаи с по-ниски тавани, отколкото техните викториански предшественици, което създава различен тип пространство. Пространство, в което силно орнаментираните, обемисти, тъмни оцветени викториански мебели започват да изглеждат не на място, така че сред потребителите започва да расте желание за по-модерен тип мебели.

G Plan

холна маса на G plan

До 1954 г. това нарастващо търсене се признава от големите производители. През тази година производителят на мебели Е. Гоме стартира гамата от мебели G Plan. Това трябва да бъде мебелировка на достъпна цена, проектирана в модерен стил, а първите да бъдат рекламирани директно на клиента с национална реклама и да се показват в шоуруми със симулирани помещения. Мебелите стават изключително популярни през 60-те години и са имитирани от други производители на мебели. G Plan е една от първите компании, популяризиращи скандинавския дизайн от тиково дърво.

След 1960 г.

холна маса flat pack

През 1964 г. Терънс Конран открива първия Habitat, продаващ мебели с модерен дизайн, той е един от първите търговци на дребно, които въвеждат мебели от бор, а разпространението на евтини холни маси и други мебели от иглолистна дървесина (чам) продължава и до днес. Въвеждането на холни маси от иглолистна дървесина е симптоматично, избягващо вкуса на тъмно оцветени мебели, като дъб и махагон, предпочитан от викторианците, към по-светла дървесина като бор, клен, бреза и бук. 
Десетилетията след 60-те години виждат разпространението на мебели в плоски опаковки за самостоятелно сглабяне, продавани от големи вериги за бита. Тези мебели най-често са произведени от ПДЧ покрит с дървен фурнир или меламин. Предназначени да имитират дървен фладер, а не масив, те завършват прехода от постоянното към изделието за еднократна употреба. Така че, докато една мебел от масив би могла да бъде съхранявана за цял живот и да бъде предадена като наследство на поколенията, по-евтините модерни видове холни маси често се изхвърлят, когато се сменя дома или дори когато се преустройва стая.

Настоящето

холна маса с рафт

В днешно време можете да купите масово произведена дървена холна маса, възпроизведена във всеки стил, който ви харесва, както и в по-чист, съвременен дизайн. Благодарение на интернет, на разположение са хиляди модели маси – стъклени холни маси в модерен дизайн, както и холни маси в разнообразни материали от бамбук до ковано желязо, които могат да се купят от цял ​​свят. Производителите на мебели и множество малки работилници все още съществуват и обучават наследници в изкуството за изработка на мебели и холни маси по поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *