Posted on Leave a comment

Кафе ритуали от цял свят

холна маса за кафе Рустик

Кафето е въведено в Европа през 17-ти век, но именно Италия дава световното еспресо, когато Анджело Мориондо изобретява първата машина за приготвяне на кафе в Торино през 1884 г. Освен това дава на света езика за кафе. Еспресо, капучино, макиато, американо, лате са всички италиански думи, които използваме, за да опишем как харесваме течното си злато. За любителите на кафето предлагаме едно кратко околосветско пътешествие до най-екзотичните кафе дестинации. Ароматната напитка е неизменна част от ежедневието ни – както в напрегнатия работен, така и в моментите на почивка.

Имате ли любима рецепта за приготвянето на кафето? Или специфичен ритуал как кога и с какво да се насладите на напитката?
Ето как напитката се приготвя в някои от най-любпитните кафе дестинации. Сред изброените ритуали може да откриете интересни идеи за следващата ви чаша кафе, които да изпробвате вкъщи.

Италия

еспресо

В Италия се пие предимно еспресо. То се сервира в много малки чаши и често се консумира „на крак“ и „черно“. Не се възприема като проява на добър вкус да се пие кафе лате или капучино следобед или вечер. Смята се, че единственото подходящо време от деня да се насладите на мляко с кафе е рано сутрин на закуска.
Еспресото е начин на живот, а Италия е негов духовен дом. Италианците вече настояват напитката да бъде призната в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Кафе културата е съществена част от италианския живот; денят се определя от правилата и ритуалите за кафе. Италианците го приемат сериозно. Защитниците твърдят, че еспресото, произведено в традиционни кафе машини в барове и кафенета, е съществена част от италианската култура. Италианското еспресо е „не просто незаменима напитка за добър старт на деня, а истински социален ритуал“. Официално решение за включването на еспресото в списъка не се очаква през 2020г.

турско кафе

Турция

В Турция също пият кафето „черно“. Казват, че турското кафе трябва да бъде черно „като ад“, силно „като смъртта“ и сладко „като любовта“.

Турското кафе се приготвя в джезве и се сервира на масата, винаги след хранене. Поднася се с локум, който да внесе сладост към горчивината на напитката.

кубинско кафе

Куба

Кубинското кафе е много силно на вкус. Обикновено то се сервира на шотове и е незменният сутришен ритуал за всеки кубинец следва сутрин. Сутришната чаша със силно, интензивно и ароматно кафе, както кубинската пура, е неразделна част от кубинската култура.

саудитско кафе

Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия кафето винаги се сервира първо на старейшините. Обикновено е порправено с кардамон и се поднася със сладки фурми, които да балансират горчивия му вкус.

етиопско кафе

Етиопия

В Етиопия кафето е толкова почитано, че е обявено за национална напитка на страната. Докато приготвят кафе, етиопците първо добавят захар в чашата, а след това добавят и самото кафе, заедно с водата. Важен ритуал е приготвянето на три порции кафе, всяка от които има специално име. Това са wol, tona и baarka, което в превод означава “да бъдеш благословен”.

Холни маси за кафе

Определено Италия, Турция, Куба, Саудитска Арабия и Етиопия пазят интересни традиции и ритуали за приготвянето и поднасяне на кафето. Защо да не изпробвате някой от тях в уюта и спокойствието на собсвения си дом. Независимо дали вашата холна маса за кафе е модерна – стъклена или по-традиционна – дървена, класическа или дизайнерска, с уникална причудлива форма, подобно околосветско пътешествие със сигурност ще бъде неповторимо изживяване. Само си представете – любимата ободряваща напитка, поднесена върху сладката ви холна маса за кафе:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *