Плащане, доставка, връщане, въпроси

Плащане

Може да използвате следните начини за плащане, в зависимост от предпочитанията ви:

  • Наложен платеж (при доставка)
    За наличните на склад холни маси може да заплатите при доставка.
  • Кредитна или дебитна карта (от България или от чужбина)
    Може да платите с кредитна или дебитна карта през вашия ePay, Paysera или PayPal акаунт. Чрез Paysera можете да платите директно от вашата Paysera сметка или чрез иницииране на плащане по банков път чрез най-популярните банки – Fibank, Alianz, ОББ или Пощенска банка. Наличната технология е максимално сигурна, регулира се от директива PSD2 на Европейския съюз и позволява да останате на нашия сайт през целия процес на покупката. Връщането на средства при отказани поръчки е по-лесно от всякога – ние ще се погрижим средствата да ви бъдат върнати обратно ако е до 12:00ч – още в деня на поръчката.
  • Банков превод (преди доставка)
    Може да платите с банков превод преди датата на доставка. В полето “основание за плащане” моля въведете номера на поръчката.

Отстъпки

Отстъпките от 5% до 20% важат за холни маси, налични на склад, по време на кампания или за поръчки на едро. Промо кодовете за холни маси по поръчка важат еднократно за съответния период.

Доставка

Безплатна доставка в България! Всички холни маси се доставят в София лично от фирмата ни и в страната от партньорите ни Спиди и ЕКОНТ. Един ден преди доставката ще се свържем с Вас, за да потвърдите часовия интервал.
Срокът на доставка започва да тече от деня на потвърждаване на поръчката по телефона.
Срокът не е точно определен и може да варира. Ще Ви уведомим по електронна поща за одобрена и подадена за изпълнение поръчка. Имаме възможност за доставка и в чужбина. За да получите повече информация, моля пишете ни на sales@holnamasa.com с адреса за доставка и избраната холна маса.

Относно COVID-19
Във връзка с въвеждането на противоепидемични мерки в страната, сме предприели предпазни методи и изпълняваме поръчки, направени през онлайн магазина. Нашите служители дезинфекцират ръцете и работното си място преди и след всяко опаковане и вършат работата си с ръкавици. Препоръчваме ви заплащане с онлайн системи или банков превод и да приемете доставката на открито, с цел минимален контакт.

Рекламации и връщане

Всички наши холни маси имат гаранция и са застраховани за щети при транспортиране.
При щета или фабричен дефект (изпратете ни снимка), ще подменим холната маса с нова или ще възстановим сумата ви по банков път в рамките на 3 работни дни. При връщане, продуктът трябва да е в своята оригинална опаковка, да е в търговски вид и да не е повреден от клиента. Производствената гаранция не важи при естествено износване или амортизиране на холните маси. Холната маса трябва да бъде използван по предназначение.

Въпроси и отговори

Вие ли произвеждате холните маси?
Да, повечето модели холни маси се произвеждат в София и стигат до вас директно. Сътрудничим си и с няколко производители на компоненти.

Има ли възможност да поръчам холна маса с конкретен размер?
Да, задайте желания размер на страницата за холна маса по поръчка и ние ще я изработим и доставим в рамките на 5 дни.

Мога ли да избера други цветове освен тези, показани на сайта?
Да, изпратете ни спецификация или снимка а желания цвят/ материал и ние ще изработим избраната от вас холна масата в този цвят/ материал.

Имате ли шоурум, където холните маси може да се видят на живо?
Да, поддържаме шоурум м София, на ул. Гюешево 83А, но обикновено работим директно от производствената база и е добре да се свържете с нас по телефон за уговаряне на среща.

Правите ли индивидуални проекти на уникални холни маси?
Да, можем да изработим холна маса по уникален проект. Изпратете идейта си на sales@holnamasa.com с точни размери и матерали. Ние ще ви изпратим визуализация на проекта и след вашето одобрение той ще бъде реализаран.

Давате ли гаранция за предлаганите от вас мебели?
Холните маси се предлагат със стандартна гаранция от 24 месеца.

Как мога да направя поръчка?
Можете да направите поръчка на уебсайта, по телефон 0888885080 или на имейл sales@holnamasa.com, посочвайки пълно име, адрес за доставка, телефон за връзка, предпочитан начин на плащане.

Как мога да платя холната маса?
Има няколко начини за плащане, които могат да бъдат избрани: в брой, с банков превод, кредитна/дебитна карта, Paysera, Paypal и ePay. Плащанията чрез банков превод и онлайн системи трябва да бъдат направени преди доставката.

Как мога да анулирам поръчката си?
Ако желаете да анулирате поръчката си по някаква причина, може да го направите, като се свържете с нас телефон 0888885080 или имейл sales@holnamasa.com

Безплатна ли е доставката?
Всички холни маси се доставят безплатно в София със собствен специализиран транспорт, а в страната чрез партньорите ни Спиди и ЕКОНТ. За доставка в чужбина – ни изпратете адрес и модел на избраната холна маса.

Колко време отнема доставката?
Средният срок за доставка е 2 работни дни. Ако изработваме маса по поръчка, срокът е до 7 дни.

Какво да направя, ако получа мебели с дефект или липсващи части?
Ако сте получили поръчка, която има дефекти или повреда, моля да ни информирате незабавно по телефона телефон 0888885080 или на имейл sales@holnamasa.com, като ни изпратите снимки. Ще заменим холната маса или ще ви върнем сумата до 3 дни след регистриране на щетата по гаранцията на поръчката.